Zaključna konferenca projekta ASTAHG

13.4.2021 je potekala mednarodne konferenca z naslovom "Alpine Space Transnational Governance of Active and Healthy Ageing". Namen je bil predstaviti rezultate projekta, združiti ključne deležnike za izmenjavo znanj ter razpravljati o izzivih in rešitvah za izboljšanje kakovosti življenja starejših na odmaknjenih področjih ter predstaviti prihodnje usmeritve strategij AHA na makroregionalni in evropski ravni.

Nacionalni inštitut za javno zdravje sta na konferenci zastopali Andreja Mezinec in Monika Robnik Levart. Predstavitev z naslovom: Innovative stakeholder networking on AHA in Alpine Space (from local to international level and reverse)/ Inovativno mreženje deležnikov na področju aktivnega in zdravega staranja v alpskem prostoru (od lokalnega do mednarodnega nivoja in obratno) je bila razdeljena v tri dele.

 

prvem delu je bilo predstavljeno ozadje ter metodologija mreženja in dela z identificiranimi deležniki. Drugi del je vključeval podrobnejšo predstavitev aktivnosti. Poudarjeno je bilo, da so aktivnosti potekale na različnih nivojih (od lokalnega do mednarodnega). Prav tako je NIJZ skupina predstavila ključni izdelek, tj. poročilo analize deležnikov.  Napovedali so tudi poročilo zaključne aktivnosti, ki je vključevala intervjuje s ključnimi deležniki sodelujočih regij. Poročilo bo objavljeno še ta teden na spletni strani www.staranje.si.

 

Tretji del predstavitve je vključeval aktualni pogled na epidemijo. V ta namen je bil predstavljen članek z naslovom: Supporting Older People in Remote Areas in a Post Covid Time/ Podpora starejšim v odmaknjenih področjih v obdobju po COVID-u (dostopen na naslednji povezavi).

Predstavitev so zaključili s ključnimi sporočili:

  • Demografskim spremembam se ne moremo izogniti,
  • Premik v starostni strukturi prebivalstva že ima vpliv na vsa področja današnjega časa,
  • Javno zdravstveni odziv je pomemben
  • Ključno sporočilo za javne politike je: kako razviti trajnostne rešitve (na vseh nivojih in kateri ukrepi so nujni na področju aktivnega in zdravega staranja).

Več o dogodku bo objavljeno na uradni spletni strani projekta: ASTAHG Alpine Space.

Pridružite se nam

Pridružite se nam

 
Svoje predloge, ideje, komentarje, mnenja in stališča o vsebinah s področja aktivnega in zdravega staranja posredujte s pomočjo spodnjega obrazca.