Koroški pridih akcije Pokloni čas polepšaj dan

Čas teče. Spomini bledijo. Občutki se spremenijo. Ampak srca nikoli ne pozabijo. (zapis dijakinje 1. AVS Srednje šole Ravne na voščilnico ob akciji Pokloni čas, polepšaj dan)

Krepitev prostovoljstva, spodbujanje medgeneracijske solidarnosti in druženje več generacij. To je ključno sporočilo Vseslovenske akcije Pokloni čas polepšaj dan, v okviru katere so se v letu 2023 ponovno združili vrtci, šole, občine, društva, zdravstvene službe in druge lokalne ustanove in organizacije. Odvijale so se različne aktivnosti, nastale so risbe na kartonkah, misli na voščilnicah in druge drobne pozornosti in sporočilca. Potekala so druženja, obiski DSO, petje, pripovedovanje zgodbic, branje v parku, poklon risbice ob prevozu » prostoferja«. Tudi v  poštnih nabiralnikih so se znašla številna sporočila in voščila s pozitivnimi mislimi, ki so marsikateremu obrazu narisala nasmeh in solze sreče.

Namen akcije v letu 2023 je bil mlajše in starejše povezati v skupnih aktivnostih in mlade spodbuditi, da bi bili prijazni, občutljivi, sočutni, solidarni do drugih in v pomoč starejšim – vsak dan, ne samo v času trajanja akcije. Pozabili nismo niti na same in osamljene starejše, ki smo jim sporočila dostavili tudi s pomočjo aktivnih »prostoferjev«. V lokalnih okoljih so potekale številne in raznolike aktivnosti in ponosni smo lahko na to, kar nam je s skupnimi močmi uspelo.

Utrinke akcije Pokloni čas polepšaj dan 2023 smo strnili v video, ki je nastal na podlagi objav na spletnih straneh osnovnih in srednjih šol, vrtec, prejetih sporočil in objav na spletnih omrežjih ter ustnih sporočil vključenih partnerjev. Vabljeni, da si ga ogledate na spodnji povezavi:

https://youtu.be/g9tr5qrSAFUPokloni čas polepšaj dan na Koroškem Tara Ledinek

Ker želimo v letošnjem koledarskem in naslednjem šolskem letu akcijo približati še večjemu številu ljudi, smo šole z letošnjo najavo seznanili že v začetku koledarskega leta. Namen akcije namreč ni, da se aktivnosti izvajajo le okoli 1. oktobra, temveč da se jih v čim večji meri razporedi preko leta in vnese v vsakdanje delovanje in dejavnosti, ki se že ali bi se lahko izvajale medgeneracijsko.  Vrhunec akcije bo, kot že vemo,  ob obeležitvi mednarodnega dneva starejših, 1. oktobra, z aktivnim osveščanjem pa pričenjamo že spomladi ob Evropskem dnevu medgeneracijske solidarnosti.

Možnosti sodelovanja in povezovanja so številne in naš predlog je, da aktivnosti v okviru akcije Pokloni čas polepšaj dan v čim večji meri združite z vašimi planiranimi dogodki in dejavnostmi, ki se že izvajajo. Naj vam nanizamo zgolj nekaj predlogov, primerov, kam vse je mogoče vključiti medgeneracijsko sodelovanje:

  • Bralna značka – branje lahko popeljete v medgeneracijsko branje. V nižjih razredih verjetno otrok pogosto bere skupaj s starši ali babico/dedkom, kar lahko še dodatno spodbudite.
  • Obisk starejših, tudi stanovalcev v DSO – nekatere šole to izvajajo v sklopu interesne dejavnosti.
  • Povabilo starejših v vašo ustanovo - na kulturno prireditev, dogodek, medgeneracijsko druženje, čajanko, morda plesni nastop/dopoldan več generacij …
  • Povabilo upokojenih učiteljic in učiteljev v šolo – zanje lahko pripravite druženje, srečanje z učenci ali jih morda, po njihovi želji, vključite v kakšno učno uro.
  • Medgeneracijsko branje ali druženje v skupinah podaljšanega bivanja - verjetno sodelujete tudi v NMSB, Tednu otroka. Organizirate lahko kostanjev piknik ali bralno čajanko.
  • Pisanje pisem babici in dedku, sosedu, občanu – pisma lahko otroci odnesejo domov, lahko jih skupaj delite med sprehodom ali pa dobijo navodila, da jih odnesejo v poštne nabiralnike sosedov ali drugih starejših občanov.
  • Povezovanje na prostem ob različnih igrah – krepitev gibanja in druženja na prostem.
  • Medgeneracijsko petje – ali pri vas že obstaja kak zborček, v katerem skupaj prepevajo starejši in otroci? Morda kdaj povabite starejše iz kraja, DSO ali društva, stare starše in skupaj prepevate. Nenazadnje lahko iz tega nastane tudi zbor, ki nastopi na kakšni prireditvi.

Da bodo aktivnosti prepoznavne in bomo skupaj videli, koliko dobrega ustvarimo in na kakšne vse načine širimo pomen naše akcije in medgeneracijskega sodelovanja, vas vljudno prosimo, da aktivnost/dogodek/akcijo vpišete v vprašalnik 1ka.

Starejši si zaslužijo naše spoštovanje in pozornost. Tukaj in zdaj.  Nenazadnje bomo kmalu tudi mi na njihovem mestu, stari in sivi. Vsak izmed nas lahko vsak dan pripomore k boljšemu sodelovanju in povezovanju med generacijami.

Zato poklonimo čas in polepšajmo dan tudi mi, ker lahko. Hvala.

Pridružite se nam

Pridružite se nam

 
Svoje predloge, ideje, komentarje, mnenja in stališča o vsebinah s področja aktivnega in zdravega staranja posredujte s pomočjo spodnjega obrazca.